Markáns hidegfront közeleg hazánk felé, ennek előterében azonban csütörtökön még igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk. A déli tájakon sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Az enyhe levegővel nedvesség is érkezik, így helyenként eső, zápor is előfordulhat.

Pénteken már sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztja el térségünket. Erős lehűlés kezdődik, napközben már csak néhány fokkal emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A kezdeti esőket havas eső, hózápor váltja fel, de közben csökken a csapadékhajlam. Szombaton napos, száraz, hideg idő várható. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 12-15 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: eleinte borult idő várható kisebb havas esőkkel, hóesésekkel, majd napközben csökken a csapadékhajlam, fokozatosan elvékonyodik a felhőzet. Az északnyugati szél erős lesz. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő. A nappali maximum hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

Szombat: napos, száraz idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -6,-4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még marad a hideg idő, majd ezt követően újabb enyhülés valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, fülledt, január, front, havas, meleg, felmelegedés, lehűlés, tél, , köd, eső, fagy, zápor, csapadék, időjárás