A következő napokban egy mediterrán ciklon hatása alatt leszünk, így változékony, csapadékos idő várható. Eleinte csak elszórtan fordulhat elő kisebb eső, zápor, majd szerdán elér bennünket a ciklon fő csapadékzónája, ekkor már kiterjedt, jelentős esőzés várható. Egyes helyeken 30-40 mm csapadék is hullhat. A nappali hőmérsékletek végig 5 fok felett, sőt időnként 10 fok közelében alakulnak. Csütörtökön már távolodik a ciklon, csökken a csapadékhajlam. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Kedd: többnyire felhős, néhol ködös idő várható, helyenként azonban előfordulhat kevés napsütés. Az esti óráktól már többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak, de a tartósan ködös tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: borult idő várható sokfelé esővel, záporral. Többfelé hullhat kiadós mennyiségű csapadék. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. 

Csütörtök: eleinte még előfordulhat újabb eső, majd napközben csökken a csapadékhajlam, elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén kissé hidegebb és szárazabb levegő alakítja időjárásunkat. Több lesz a napsütés, ennek ellenére azonban néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. 
A jövő hét első felében újabb enyhülés valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás