Eleinte kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, így átmenetileg néhány fokkal emelkedik a hőmérséklet, kedden már 5 fok közeli maximumok is előfordulhatnak. A délutáni, esti órákban egy csapadékzóna lép be hazánkba, szórványosan várható eső, zápor.

Szerdán már egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, délnyugat felől egyre többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék. Somogyban havas eső, havazás valószínű, helyenként több cm vastag hótakaró is kialakulhat. Néhol fagyott eső, ónos eső is veszélyeztetheti a közlekedést. A nappali hőmérsékletek ismét fagypont körül alakulnak.

Csütörtökön távolodik a légörvény, csökken a csapadékhajlam. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Kedd: egyre több lesz a felhő és a délutáni, esti órákban már kisebb eső, havas eső, fagyott eső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: borult idő várható többfelé havas esővel, havazással. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő. 

Csütörtök: eleinte még előfordulhat havas eső, havazás, majd fokozatosan megszűnik a csapadék. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

Távolabb kilátások: a hétvégén marad a többnyire felhős idő, jelentős csapadék azonban nem valószínű. Napról-napra kissé emelkedik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havas, zápor, fülledt, köd, december, zivatar, fagy, front, felmelegedés, lehűlés, csapadék, , meleg, tél, eső, időjárás