A hét első napjaiban elkerülnek bennünket a jelentősebb frontok, így folytatódik a csapadékmentes idő. A hőmérsékletek nagyjából az átlagosnak megfelelően alakulnak.

Kedden egy gyenge melegfront hatására átmenetileg kissé emelkedik a hőmérséklet és egyre több lesz a felhő.

Szerdán már ismét változik az idő, egy újabb mediterrán ciklon halad át felettünk. Megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék. Helyenként néhány cm vastag hótakaró is kialakulhat. A nappali hőmérsékletek ismét fagypont közelében alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Hétfő: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: többnyire felhős idő várható, legfeljebb kevés napsütés lehet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak.

Szerda: borult idő várható többfelé havas esővel, havazással. Néhol ónos eső, fagyott eső is lehet. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 0,+2 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hét második felében csendes idő várható kissé  emelkedő nappali hőmérsékletekkel. Újabb csapadék majd vasárnap érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, december, , fagy, csapadék, fülledt, havas, meleg, köd, zápor, front, lehűlés, eső, tél, zivatar, időjárás