A viszonylag gyakori frontátvonulások, illetve mediterrán ciklonok hatására eleinte az átlagosnál több csapadék valószínű. 

Jelentős hőmérsékleti kontraszt alakult ki Európa felett. Északon, északkeleten már komoly téli idő várható, nappali fagyokkal, havazásokkal, ugyanakkor messze délen még az átlagosnál jóval melegebb az idő. A következő időszakban hazánk az átmeneti, keveredési zónában  helyezkedhet majd el. Az északi hidegmag, valamint a déli enyhe légtömeg is viszonylag közel lesz hozzánk. A ciklonok, illetve azok hideg és melegfrontjai gyakran váltogatják egymást. Az átmeneti enyhüléseket újabb lehűlések követik, a nappali hőmérsékletek nagyjából az átlagosnak megfelelően alakulnak.

A nyomás anomália előrejelzések szerint ( 1-4. ábra ) a tél folyamán a Brit-szigetek környékén többnyire alacsony nyomású zónák uralkodhatnak majd. Idén is jelentős lehet az atlanti ciklontevékenység, ami megakadályozza a tartósan hideg periódusok kialakulását.

A ciklonok előoldalán többnyire a délnyugati, nyugati áramlások dominálhatnak felettünk. Időnként azonban gyengülhet az óceáni ciklontevékenység, illetve a térség felett blokkoló anticiklon épülhet fel. Ez az időjárási helyzet nálunk átmeneti északi áramlást, lehűlést eredményez. A blokkoló anticiklon leépülésével azonban ismét viszaáll a rend, délire vált az áramlás.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a Kárpát-medence felett az idő előrehaladtával anticiklonális hatások is érvényesülhetnek. A frontmentes nyugodt időben akár tartósabb ködpárna, hidegpárna is kialakulhat ami jelentősen befolyásolhatja a hőmérsékletek alakulását.

1. Ábra: az ECMWF modell nyomás anomália előrejelzése december-január-februárra. 

2. Ábra: az ECMWF modell hőmérsékleti ( T850 ) anomália előrejelzése december-január-februárra. 

3. Ábra: az ECMWF modell csapadék anomália előrejelzése december-január-februárra. 

4. Ábra: multi rendszerű modell nyomás anomália előrejelzése december-január-februárra. 

5. Ábra: multi rendszerű modell hőmérsékleti ( T820 ) anomália előrejelzése december-január-februárra. 

6. Ábra: multi rendszerű modell csapadék anomália előrejelzése december-január-februárra. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőmérséklet, zivatar, enyhülés, szél, lehűlés, meleg, havas, csapadék, fagy, eső, köd, ősz, , tél, zápor, időjárás