Ciklonális hatások alakítják időjárásunkat, a következő 48 órában is folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő. Eleinte a ciklon előoldali, meleg áramlásában helyezkedünk el, így tovább enyhül az idő, egyes helyeken akár 10 fok feletti maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak. Többfelé várható újabb eső, zápor, helyenként jelentős csapadék is hullhat.

Szombaton ugyanakkor már a légörvény hátoldali áramlásába kerülünk, megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása. Az addigi esőket havas eső, havazás válthatja fel, ezzel egyidőben azonban fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A nappali hőmérsékletek még kevéssel az átlagos felett alakulnak.

Vasárnap már távolodik térségünkből a ciklon, csökken a csapadékhajlam. További lehűlés várható, a hőmérsékletek napközben is fagypont körül alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Péntek: többnyire borult idő várható, néhol azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A változó irányú szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek általában 5-8 fok között alakulnak, de azokon a helyeken ahol átmenetileg felszakadozik a felhőzet rövid időre 10 fok fölé melegedhet a levegő. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható és többfelé valószínű kisebb-nagyobb csapadék. Eső, havas eső, havazás egyaránt előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. 

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra -3, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig nyugodt, frontmentes idő várható. A hőmérsékletek továbbra is téliesen alakulnak. A hét második felében fokozatos enyhülés kezdődhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, november, szél, hőmérséklet, havas, zivatar, zápor, köd, meleg, ősz, , eső, lehűlés, fagy, csapadék, időjárás