Egy ciklon előoldali áramlásában ma még meleg léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik az igazi nyári idő, a hőmérsékletek az ilyenkor szokásosnál is magasabban alakulnak. Továbbra is száraz levegő áramlik fölénk, legfeljebb fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést.

Holnaptól azonban újabb átalakulás kezdődik időjárásunkban. Egy hidegfront éri el térségünket amely várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk, így még a csütörtöki nap időjárását is meghatározza majd.

Többnyire a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása azonban bizonytalan, illetve lesznek helyek amelyek végig szárazon maradnak. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a csapadékos időszakokban 20 fok alatti hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire napos idő várható, helyenként azonban már megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban előfordulhatnak. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek általában 18-20 fok között alakulnak,

null

Csütörtök: többnyire felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. A tartósan csapadékos helyeken azonban nem lesz melegebb 15 foknál.

null

Távolabbi kilátások: vasárnapig folytatódik a változékony, csapadékos, az átlagosnál kissé hűvösebb idő. A jövő hét elején várhatóan csökken a csapadékhajlam, de egyelőre csak kismértékben melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár