Tartós északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban hűvös, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. A következő napokban több hidegfront is áthalad majd felettünk, így változékony, szeles idő várható. Futó záporok bárhol előfordulhatnak, de tartós, jelentős csapadék nem várható. Éjszakánként a derült, szélvédett helyeken gyenge fagy is előfordulhat, napközben pedig csak kevéssel melegszik 10 fok fölé a levegő. 
Hétfőn átmenetileg délire fordul felettünk az áramlás, kissé erősödik a nappali felmelegedés, majd kedden újabb lehűlés érkezik. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan futó záporok is előfordulhatnak. Az északi szél erős, néhol viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 11-13 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol futó zápor is előfordulhat. Az északi szél megerősödik. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő, helyenként gyenge fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: kedden már egy ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat. Hideg levegő érkezik fölénk, így az esők mellett helyenként havas eső, hó is előfordulhat pozitív hőmérsékletek mellett. A jövő hét második felében fokozatosan javul az idő, de éjszakánként még mindig előfordulhat gyenge fagy. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, napos, felhős, tavasz, zápor, időjárás