A következő napokban a nyugati ciklonok áramlási rendszerébe kerülünk, így egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. Csütörtökön már egy melegfront éri el térségünket, számottevő csapadék azonban még nem várható.

Pénteken egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, egyre többfelé várható eső, zápor. A megye déli, délnyugati tájain akár kiadós mennyiségű csapadék is hullhat.

Szombaton elhagyja térségünket a csapadékzóna, felszakadozik a felhőzet és a legtöbb helyen több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, viszonylag kellemes, tavaszi idő várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A késő esti órákra 6-8 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: a reggeli órákban még előfordulhat eső, zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: vasárnap egy újabb csapadékzóna halad át felettünk, így átmenetileg ismét egyre többfelé várható eső, zápor. Nemzeti ünnepünkre várhatóan csökken a csapadékhajlam, már csak elszórtan fordulhat elő futó zápor. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, marad az átlagos, kora tavaszi idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár