Egyelőre marad a déli áramlás felettünk, így folytatódik a szokatlanul enyhe, igazi tavaszi idő. Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz túlnyomórészt napos, száraz idő várható, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban az éjszakai órákban képződött köd. Csütörtökön tetőzik a februári meleghullám, helyenként 20 fok közeli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak, de még pénteken is kevéssel 15 fok feletti értékek várhatók.  

Szombatra ugyanakkor egy hidegfront éri el hazánkat amely mögött már kissé hűvösebb, de továbbra is száraz levegő érkezik fölénk. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban még továbbra is az átlagos felett alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: többnyire napos idő várható, néhol azonban tartósan ködös, vagy erősen felhős időszakok is lehetnek. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 17-20 fok között alakulnak, de azokon a helyeken ahol csak a délutáni órákban oszlik fel a köd 10-12 fok várható. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a köd. A délnyugati, majd estétől már északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 14-17 fok között alakulnak, de ködös, ködfelhős tájakon 10 fok várható. 

szombat.jpg

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: vasárnaptól a jövő hét közepéig csendes, napos, kora tavaszias idő várható. Éjszakánként előfordulhatnak gyenge fagyok, napközben azonban kevéssel 10 fok fölé melegszik a levegő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavaszias, felmelegedés, napos, száraz, időjárás