A következő napokban egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így változékony, gyakran csapadékos idő várható. Összességében többfelé várható eső, zápor, de a csapadékhullásban hosszabb szünetek is lehetnek,  illetve néhol átmenetileg a felhőzet is elvékonyodhat. A hőmérsékletek továbbra is az átlagos felett, 10 fok közelében alakulnak. 

Valamikor a csütörtök hajnali órákban azonban északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, amely mögött szibériai eredetű hideg levegő árasztja el térségünket. Gyors lehűlés kezdődik, a szerdaihoz képest több mint 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet, napközben már mindenhol fagyni fog. Az esőket egyre inkább havazás váltja fel, ezzel egy időben azonban gyorsan csökken a csapadékhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: többnyire borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: folytatódik a borongós idő, helyenként azonban átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. Az átmeneti szünet után ismét egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 8-11 fok közé melegszik a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: eleinte még előfordulhat havazás, helyenként átmeneti ónos eső, majd napközben csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban már felszakadozik a felhőzet. A északnyugati szél viharossá fokozódik. A hajnali minimum és a nappali maximum hőmérsékletek is általában -3, 0 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét elejéig folytatódik a fagyos téli idő. Éjszakánként -10 fok közelébe csökken a hőmérséklet és napközben sem melegszik 0 fok fölé a levegő. Havazás a jelenlegi számítások szerint nem várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegbetörés, csapadékos, enyhe, változékony, időjárás