Vasárnapig marad a délies áramlás felettünk, így folytatódik az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb idő. Az éjszakák továbbra is fagymentesek lesznek, napközben pedig általában 10-15 fok közé melegszik a levegő. Az alcsonyabb értékeket végig a megye északi tájain mérhetjük majd.

Szombaton még csak elszórtan, majd vasárnap délutántól, estétől egy közelgő ciklon hatására már többfelé várható eső, zápor.

Hétfőn egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így változékony, csapadékos idő várható. A ciklon hátoldalán már hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért a déli tájakon is lehűlés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban kevés napsütés is lehet. Elszórtan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 12-15 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket Somogy északi tájain mérhetjük. Késő estére 5-8 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: napközben fokozatosan megvastagszik a felhőzet és délutántól, estétől már egyre többfelé várható eső, zápor. A déli szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 10-14 fok között alakulnak, a magasabb értékek a déli tájakon várhatók.

null

Hétfő: borult idő várható többfelé esővel, záporral. A csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig a mediterrán ciklon hatása alatt leszünk, így folytatódik a borongós, csapadékos idő. Összességében többfelé várható jelentős mennyiségű eső, zápor, néhol esetleg havas eső, a csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek. Hullámzó hőmérsékletre számíthatunk, hol enyhébb, hol kissé hidegebb idő várható. A következő hétvégére viszont akár komolyabb lehűlés is érkezhet, az előrejelzés azonban most a szokásosnál bizonytalanabb.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár