Szombaton egy frontzóna, majd vasárnaptól már egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így meglehetősen változékony, gyakran csapadékos idő várható. A három nap alatt több frontzóna is áthalad majd felettünk, így többfelé valószínű összességében jelentős mennyiségű csapadék. Az időszak nagy részében eső várható, vasárnap estétől azonban az északnyugat felől érkező hidegebb levegő hatására már havas eső, havazás is előfordulhat. Hétfő reggelig helyenként néhány cm vastag vizes, olvadó hóréteg is kialakulhat. Eleinte folytatódik az enyhe idő, majd vasárnaptól lehűlés kezdődik, hétfőn már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, télies idő várható.

Megjegyzés: csapadék szempontjából továbbra is bizonytalan az előrejelzés. A várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota a ciklon erősségétől és vonulási útjától, pályájától függ.

A jelenlegi modell számítások szerint azonban többfelé hullhat kiadós, akár 20-30 mm csapadék, melynek nagy része folyékony halmazállapotú lesz. A jelentősebb, kiterjedtebb csapadékhullás vasárnap délután kezdődhet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, a csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek. A változó irányú szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, zápor, a csapadékhullásban azonban lehetnek szünetek. Késő délutántól, estétől az esőt havas eső, helyenként havazás válthatja fel. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak, néhol gyenge fagy is előfordulhat. A kora délutáni hőmérsékletek még 5-7 fok között alakulnak, estére azonban már lehűl a levegő.

null

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban rövid időre kisüthet a nap. Szórványosan várható havazás, havas eső. Az északnyugati szél erős lesz. A hajnali minimum hőmérsékletek -3,-1 fok között alakulnak. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökig mérsékelten hideg, télies idő várható, újabb havazás azonban már nem valószínű. A hétvégéhez közeledve délire fordul felettünk az áramlás amellyel ismét egyre enyhébb levegő érkezik fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár