A következő napokban már egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. A hétvégén egy ciklon alakítja időjárásunkat, így több csapadékzóna is áthalad majd felettünk. Összességében többfelé várható eső, zápor, a csapadék mennyisége és területi eloszlása azonban bizonytalan. Vasárnap délutántól, estétől a magasban beáramló hidegebb levegő hatására helyenként havas eső, havazás is előfodulhat gyengén pozitív hőmérsékletek mellett.

Pénteken és szombaton folytatódik az igen enyhe idő, majd vasárnap már lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek azonban a nap nagy részében még az átlagos felett alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos tájak, majd a későbbiekben erősen megnövekszik a felhőzet és az esti, késő esti óráktól néhol eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél továbbra is erős, helyenként viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, a csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: többnyire borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Összességében többfelé valószínű eső, zápor, a csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek. Az esti óráktól az esőket havas eső, helyenként havazás válthatja fel. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A kora délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő, majd ezt követően lehűlés kezdődik.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől néhány napra visszatér a télies idő. Az éjszakák fagyosak lesznek és napközben is csak kevéssel emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet. Hétfő napközben még előfordulhat havazás, havas eső, majd ezt követően csökken a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás