Újabb jelentős változás kezdődik időjárásunkban. A következő napokban az atlanti ciklonok előoldali, enyhe áramlásába kerülünk, a fagyos levegő visszaszorul messze északkeletre.

Kedden már egy melegfront éri el hazánkat, így továbbra is sok lesz felettünk a felhő, kisebb csapadék azonban csak néhol fordulhat elő. Olvadás kezdődik, a nappali hőmérsékletek már 5 fok közelében alakulnak.

A hét közepétől aztán felgyorsul az enyhülési folyamat, főleg csütörtökön már 10 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók.

Erős szél kíséretében zajlik majd a felmelegedés, így nem lesz kellemes a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: sok lesz felettünk a felhő, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Néhol előfordulhat gyenge vegyes halmazállapotú csapadék. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél többfelé megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek -1,+2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 7-9 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél erős lesz. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: pénteken is folytatódik az igen enyhe idő, de ekkor már egy ciklon éri el térségünket, így egyre többfelé kezdődik esőzés.
Szombattól visszaesik a hőmérséklet, a télies idő azonban nem tér vissza.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár