Vasárnap eleinte még előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás, majd észak felől csökken a csapadékhajlam, fokozatosan felszakadozik a felhőzet.
Hétfő hajnalra várhatóan erősen lehűl a levegő, ekkor már nagy területen süllyedhet -10 fok közelébe a hőmérséklet. Kisebb körzetekben, a hóval borított, teljesen derült tájakon -10 fok alatti minimumok is előfordulhatnak. Napközben már a magasban délire fordul felettünk az áramlás, de a talaj közeli légrétegekben még nem lesz érzékelhető enyhülés, marad a gyengén fagyos idő. 

Keddre azonban egy melegfront érkezik fölénk, amely mögött már az alsó szinteken is enyhülés kezdődik, a legtöbb helyen fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. A melegfront nem hoz magával jelentős csapadékot, legfeljebb elvétve fordulhat elő hószálingózás, vagy kisebb havas eső. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, szórványosan kisebb havazás is kialakulhat, majd napközben felszakadozik a felhőzet, már csak néhol fordulhat elő futó hózápor. Az északi szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek -3,-1 fok között alakulnak. Késő estére -6,-4 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte még előfordulhat több-kevesebb napsütés, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és néhol hószállingózás is előfordulhat. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra általában -10,-8 fok közé hűl a levegő, de a hóval borított helyeken ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra -2, 0 fok közé enyhül a levegő. 

null

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, inkább csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra még -7,-5 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hét közepétől további jelentős enyhülés várható, egyre inkább 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hétvégéhez közeledve egy ciklon érheti el térségünket, így egyre többfelé valószínű eső, zápor. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: winterfell, fagy, jég, hideg, , időjárás