Az előttünk álló hétvégén szibériai eredetű hideg levegő szivárog fölénk, így további lehűlésre, igazi téli időre számíthatunk. A hideg levegő nem lesz túl száraz, így időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan futó hózáporok, kisebb havazások is előfordulhatnak. Kisebb körzetekben néhány cm friss hóréteg is kialakulhat. Erős lesz az éjszakai lehűlés, a gyengén felhős, szélcsendes tájakon -10 fok közelébe hűlhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan hószállingózás, futó hózápor, az esti óráktól kisebb havazás is előfordulhat. Az északi szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek -2, 0 fok között alakulnak. Késő estére -5,-3 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: eleinte sok lesz a felhő, majd napközben felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat futó hózápor, vagy hószállingózás. A északi szél élénk lehet. A hajnali órákra -8,-5 fok közé hűl a levegő, de a derültebb helyeken ennél hidegebb is lehet. A nappali hőmérsékletek -3,-1 fok között alakulnak.

null

Hétfő: eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és néhol kisebb hószállingózás is előfordulhat. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -10,-8 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek -2, 0 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden egy melegront hatására már fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, majd ezt követően további jelentős felmelegedés várható. A hét második felében már kora tavasziasan enyhe idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár