Pénteken egy újabb csapadékzóna éri el térségünket, így ismét megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható vegyes halmazállapotú csapadék. Havazás, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Helyenként 1-2 cm vastag gyorsan olvadó hóréteg is kialakulhat.

Szombaton átmenetileg szárazabb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam, ismét felszakadozik a felhőzet.

Vasárnap ugyanakkor már egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, ennek hatására fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól a megye déli tájain már kisebb hószállingózás, gyenge hóesés is előfordulhat.

További lehűlés várható, visszatérnek az éjszakai fagyok és napközben is csak néhány fokkal emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: erősen felhős, vagy borult idő várható, szórványosan havazás, havas eső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Az esti óráktól szórványosan hószállingózás, kisebb havazás valószínű. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek -4,-2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 0,+2 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még előfordulhat hószállingózás, havazás, majd csökken a csapadékhajlam, kedden már naposabbra fordul az idő. Erősödik az éjszakai lehűlés, a nappali hőmérsékletek azonban nem változnak lényegesen. A jövő hét második felében már enyhülés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár