A következő napokban azonban északira fordul felettünk az áramlás amellyel több hullámban sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezik fölénk. További lehűlésre számíthatunk, hőmérsékletek tekintetében már téliesebb idő várható. Péntektől visszatérnek az éjszakai fagyok és napközben sem lesz melegebb 2-3 foknál. Kezdetben még nedves levegő lesz felettünk, szórványosan előfordulhat eső, zápor, néhol havas eső, majd csütörtöktől csökken a csapadékhajlam, átmenetileg felszakadozik a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet. Szórványosan eső, zápor is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 4-6 fok között alakulnak, de a gyengén felhős tájakon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor, esetleg havas eső zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek -1,+2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 3-5 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Az északkeleti szél megélénkül. Néhol előfordulhat gyenge vegyes halmazállapotú csapadék. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvége időjárása csapadék szempontjából még bizonytalan. Tőlünk délre egy újabb mediterrán ciklon alakul ki, amelynek vonulási útvonala még kérdéses. Amennyiben a ciklon észak felé mozdul, abban az esetben többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék.
A hőmérsékletek azonban már egyértelműen téliesen alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár