Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik, ennek áramlási rendszerében nedves és az eddigieknél kissé hidegebb levegő érkezik fölénk. Szerdáig sok lesz felettünk a felhő és időnként kisebb csapadék is előfordulhat. Többnyire eső várható, de a magasabb helyeken átmeneti havas eső sem kizárt. Lassú lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már 5 fok körül alakulnak, ami azonban még mindig magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Csütörtökre valamivel szárazabb levegő érkezik fölénk, így megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: túlnyomóan borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: napközben már többfelé felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet. Néhol előfordulhat futó zápor, vagy havas eső zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek -1,+2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntektől további lehűlés várható, a hőmérsékletek már téliesen alakulnak. A hétvége, illetve a jövő hét elejének időjárása azonban még bizonytalan. Tőlünk délre egy mediterrán ciklon alakul ki, amelynek pályája, vonulási útvonala még kérdéses. Egyes modellszámítások szerint a ciklon érintheti az ország déli részét, így ott akár havazás is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár