Térségünk a nyugati ciklonok előoldali, meleg áramlásába kerül, így a hétvégi átmeneti lehűlés után ismét egyre enyhébbre fordul az idő. Hétfőtől jelentős felmelegedés kezdődik, a következő napokban már 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Több front is áthalad majd felettünk, ezért meglehetősen változékony, szeles idő várható. Összességében a felhőké lesz a főszerep és időnként esők, záporok is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. A délutáni, esti óráktól többfelé valószínű eső, zápor. A déli szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: csütörtökre átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, majd ezt követően az új év első napjaiban újabb enyhülés várható. Marad a frontokkal tarkított idő, igazi tél továbbra sem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, enyhülés, havas, felhő, köd, szél, zápor, tél, , zivatar, lehűlés, eső, csapadék, időjárás