A pénteken átvonult hidegfront mögött átmenetileg szárazabb levegő érkezik fölénk, így szombaton már nem várható csapadék, sőt egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. Vasárnap hajnalra mérséklődik a szél, kiderül az ég, ennek hatására erősen lehűl a levegő, többfelé -5 fok közelébe csökken a hőmérséklet. Napközben már egy melegfront felhőzete érinti hazánkat, számottevő csapadék azonban nem várható, legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb hószállingózás, vagy gyenge havas eső zápor.

Hétfőtől aztán ismét egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Gyengül az éjszakai lehűlés, a délutáni órákban pedig már 10 fok közelébe melegszik a levegő. Az enyheséggel azonban nedvesség is érkezik, így sok lesz felettünk a felhő és helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, majd napközben már változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek. Néhol gyenge vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak.

null

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak kevés napsütés lehet. Néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 7-9 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is folytatódik a változékony, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő, legfeljebb átmeneti kisebb lehűlések lehetnek. Időnként nedves léghullámok érkeznek fölénk, így esők, záporok is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás