Továbbra is egy anticiklon alakítja időjárásunkat. A magasnyomású légköri képződmény távol tartja tőlünk a változást okozó frontokat, így folytatódik az eseménytelen, egyhangú idő. Többnyire borongós, párás, tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Számottevő csapadék nem várható, de kisebb szitálás bárhol előfordulhat. A hőmérsékletekben sem várható lényeges változás, folytatódik az átlagosnál kissé enyhébb idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: túlnyomóan borult, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel rövid időre a felhőzet. A szél gyenge lesz. A nappali hőmérsékletek 3-6 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: marad a borongós idő, csak kevés helyen szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 3-6 fok között alakulnak.

Hétfő: többnyire borult, párás idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Helyenként szitálás is előfordulhat. A délnyugatira forduló szél kissé megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. A délutáni órákra 4-7 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös tájakon mérhetjük. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől már változékonyabbra fordul időjárásunk. Egy ciklon előoldalán egyre enyhébb, ugyanakkor nedvesebb levegő érkezik fölénk. Jelentősen erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Eső, zápor főleg szenteste napján valószínű, ezt követően már ismét csökken a csapadékhajlam.

December 24-én még folytatódik az enyhe idő, majd az ünnepekre átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, de igazi téli idő ekkor sem valószínű. A fehér karácsony esélye Somogy megyében 5 % ! 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, havas, felhő, változékony, szél, , köd, csapadék, eső, zivatar, tél, zápor, időjárás