A következő napokban is anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a lehűlést és csapadékot okozó ciklonok és azok frontjai messze elkerülik térségünket. Eseménytelen, borongós, helyenként tartósan ködös idő várható, legfeljebb néhol, inkább a magasabb helyeken bukkanhat elő rövid időre a nap. Folytatódik az ilyenkor szokásosnál enyhébb idő. Az éjszakák többnyire fagymentesek lesznek, a nappali hőmérsékletek pedig 5 fok körül alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Szitálás bárhol előfordulhat. A délkeleti szél gyenge lesz. A nappali hőmérsékletek 3-6 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a leevgő.

null

Szombat: folytatódik a borongós, szürke idő, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Ködszitálás bárhol előfordulhat. A délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 3-6 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: marad a borult, ködös idő, legfeljebb kisebb körzetekben és ott is csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. A délkeleti szél gyenge marad. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A kora délutáni órákra 3-6 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még folytatódik a mostanihoz hasonló idő, majd a hét közepén egy mediterrán ciklon hatására változékonyabbra fordul időjárásunk. Főleg szenteste lehet eső, zápor és átmenetileg jelentősen megenyhülhet az idő. A karácsonyi ünnepek alatt már lehűlés valószínú, de komolyabb télies fordulat nem várható.

A fehér karácsony esélye Somogy megyében 5%!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás