Anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a csendes, frontmentes idő.
Nedves, nyirkos levegő tölti ki a Kárpát-medencét, emiatt többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, legfeljebb kisebb körzetekben és ott is csak rövid időre szakadozhat fel a felhőzet. A hőmérsékletekben sem várható lényeges változás, marad az ilyenkor szokásosnál enyhébb idő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szerda.jpg

Szerda: többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadhat fel rövid időre a felhőzet. A délkeleti szél gyenge lesz. A nappali hőmérsékletek 3-6 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös tájakon mérhetjük. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: folytatódik a nagyrészt borult, helyenként tartósan ködös idő, néhol azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. A délkeleti szél gyenge marad. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek általában 3-6 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös tájakon mérhetjük. 

péntek.jpg

Péntek: borult, párás, néhol tatósan ködös idő várható, gyenge szitálással. A szél kissé megélénkülhet. A hajnali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 3-6 fok közé enyhül a levegő, az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös helyeken mérhetjük. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hétvégén is folytatódik az eddigiekhez hasonló idő, majd a jövő hét elején már megközelíthetnek bennünket a frontok, megmozdulhat felettünk a légkör. Ezzel együtt tovább enyhül az idő, a jövő hét közepén egyes helyeken már 10 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. 

A jelenlegi számítások szerint a fehér karácsony esélye Somogy megyében 5%!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyirkos, borult, felhős, köd, tél, időjárás