Anticiklon alakítja hazánk időjárását, a változást okozó frontok még napokig elkerülik térségünket. Az eseménytelen, szélcsendes időben ismét fokozódik a ködhajlam. Az éjszakai órákban képződött köd helyenként egész nap megmaradhat, máshol pedig a megemelkedett ködből kialakult rétegfelhőzet takarja majd a napot. Rövid napos időszakok legfeljebb kedden és akkor is csak kisebb körzetekben fordulhatnak elő. A hőmérsékletek állandósulnak a következő időszakban. Éjszakánként 0 fok közelébe hűl a levegő, napközben pedig általában 3-6 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: néhol ugyan átmenetileg felszakadozik a felhőzet, de a legtöbb helyen borongós, párás, tartósan ködös idő várható. A délkeleti szél gyenge lesz. A nappali hőmérsékletek 3-6 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös helyeken mérhetjük. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. A délkeleti szél gyenge marad. A hajnali órákra 0 fokig hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 3-6 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a magasabb értékeket az átmenetileg gyengén felhős tájakon, illetve időszakokban mérhetjük majd.

null

Csütörtök: folytatódik a borongós idő, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. A délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek általában 3-6 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejéig folytatódik a mostanihoz hasonló idő.

A jelenlegi számítások szerint a fehér karácsony esélye Somogy megyében 10%!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár