Jelentős változás a hétvégén sem várható időjárásunkban, folytatódik az eseménytelen, csendes idő. A tőlünk délre örvényló ciklon felhőzete takarja majd az eget, így tartósabb napsütésre továbbra sem számíthatunk. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb a ködös tájakon lehet jelentéktelen szitálás.

Hétfőre azonban északnyugat felől várhatóan szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így egyre nagyobb területen szakadozhat fel a felhőzet. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, marad az átlagosnál enyhébb idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható, kisebb körzetekben azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban már felszakadozhat a felhőzet, rövid időre a nap is kisüthet. Néhol tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek általában 5-7 fok között alakulnak, de a tartósan ködös helyeken ennél hűvösebb lesz.

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 5-7 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok elkerülik térségünket. Csendes, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban több-kevesebb napsütés is lehet. A hőmérsékletek allandósulnak a következő időszakban. Éjszakánként fagypont közelébe hűl a levegő, míg napközben általában 4-8 fok közötti maximumok várhatók. A magasabb, 10 fok közeli értékeket a gyengén felhős, naposabb tájakon, illetve időszakokban mérhetjük.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás