A következő napok időjárását egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja. A ciklon áramlási rendszerében többnyire nedves, enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a változékony, összességében az átlagosnál enyhébb idő. Időnként ugyan elvékonyodhat a felhőzet, helyenként rövid időre a nap is kisüthet, de nem ez lesz a jellemző, a legtöbb helyen borongós, párás, néhol tartósan ködös idő várható. Eső, zápor azonban a következő napokban már csak elszórtan fordulhat elő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. A reggeli órákban még többfelé lehet kisebb eső, havas eső, majd napközben megszűnik a csapadék. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

Péntek: továbbra is sok lesz felettünk a felhő, legfeljebb néhol bukkanhat elő rövid időre a nap. Néhol tartósan ködös időszakok is lehetnek. Elszórtan kisebb eső is előfordulhat. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek általában 5-7 fok között alakulnak.

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban kevés napsütés is lehet. Kisebb körzetekben tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. Néhol futó zápor is kialakulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig nyugodtabb idő várható, a jelentősebb frontok elkerülik térségünket. Kevés napsütés ugyan előfordulhat, de összességében a felhőké lesz a főszerep. A nappali hőmérsékletek több fokkal az átlagos felett alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: mínusz, szél, tél, fagy, köd, ősz, csapadék, időjárás