Tőlünk északkeletre egy magassági hidegörvény alakult ki ami a hétvégén hazánk időjárására is hatással lesz. A megélénkülő szél várhatóan kisöpri a megülepedett nyirkos, ködös levegőt, vasárnap már a nap is előbújhat. Jelentős csapadékot nem hoz magával a légörvény, legfeljebb néhol alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, vagy havas eső zápor.

A nappali hőmérsékletben nem várható lényeges változás, az éjszakai lehűlés azonban erősödik, ismét visszatérnek a fagyok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható, egyelőre csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Az északnyugatira forduló szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett már több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol előfordulhat jelentéktelen zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak.

null

Hétfő: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Csapadék nem várható. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek -3,-1 fok között alakulnak. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepének időjárása most meglehetősen bizonytalan. A jelenlegi számítások szerint ugyanis egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, ám az ebből várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota még kérdéses.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár