A következő napokban egy anticiklon alakítja időjárásunkat. Ez a magasnyomású légköri képződmény távol tartja tőlünk a változást okozó frontokat, így csendes, eseménytelen idő várható. A medencében megülepedett hűvös légtömeg fölé enyhébb léghullámok érkeznek a magasban, ennek hatására azonban fokozódik a ködhajlam.

Az éjszakai órákban képződött köd, illetve az abból kialakult változó vastagságú rétegfelhőzet többfelé egész nap megmaradhat, legfeljebb kisebb körzetekben süthet ki rövid időre a nap. A több felhő és köd miatt már nem lesz túl erős az éjszakai lehűlés, napközben viszont alig emelkedik a hőmérséklet, legfeljebb az átmenetileg gyengén felhős, ködmentes tájakon melegedhet 5 fok közelébe a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. A délkeleti szél gyenge lesz. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. A szél továbbra gyenge marad. Hajnalra 0 fokig csökken a hőmérséklet, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 2-4 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékeket az átmenetileg gyengén felhős tájakon mérhetjük.

null

Péntek: túlnyomóan borult, helyenként tartósan ködös idő várható, kevés napsütés csak néhol fordulhat elő. A szél gyenge marad. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól, hétfőtől kissé megmozdulhat felettünk a légkör, néhol átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, de a legtöbb helyen még mindig a felhőké lesz a főszerep. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár