A hét további napjaiban már egy anticiklon alakítja időjárásunkat, csendes, eseménytelen idő várható. A frontmentes időben azonban egyre inkább fokozódik a ködhajlam. Eleinte még lehet több-kevesebb napsütés, majd szerdától, csütörtöktől bezárul felettünk a ködtakaró, borongós, ködös időszak veszi kezdetét, legfeljebb kisebb körzetekben süthet ki rövid időre a nap. A nappali hőmérsékletek kedden még 5 fok felett alakulnak, majd a hét közepétől a kevesebb napsütés miatt mérséklődik a felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban az éjszakai órákban képződött köd. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 6-8 fok között alakulnak. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire felhős, helyenként tartósan ködös idő várható, csak rövid időre süthet ki a nap. A délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a gyengén felhős, ködmentes tájakon mérhetjük.

null

Csütörtök: többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. A délkeleti szél gyenge lesz. A hajnali órákra -1, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet sűrű köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 2-5 fok között alakulnak, a magasabb értékeket az átmenetileg gyengén felhős, ködmentes tájakon mérhetjük.

null

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét elejéig folytatódik a túlnyomóan borult, helyenként tartósan ködös idő. Szombaton egy gyenge front hatására előfordulhat kisebb eső, zápor, a többi napon azonban nem várható csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár