A következő néhány napban ismét anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok elkerülik térségünket. Szombaton még sok lesz a napsütés, majd vasárnapra kissé enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban, ennek hatásra ismét növekszik a ködhajlam. Az éjszakai órákban képződött köd, illetve az abból kialakult rétegfelhőzet néhol napközben is megmaradhat.

Hétfőn már egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat, így kissé megmozdul a légkör felettünk. További lehűlés azonban nem várható, sőt kissé erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: napos, száraz idő várható kevés gomolyfelhővel. Az északi szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő.

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen fátyolfelhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható, kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, borongós időszakok is előfordulhatnak. A délnyugatira forduló szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -4, -2 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek általában 5-7 fok között alakulnak.

null

Hétfő: napközben gyengén és erősen felhős időszakok váltakoznak, csapadék nem valószínű. Néhol tartósan ködös időszakok is lehetnek. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek általában 6-8 fok között alakulnak, de a tartósan ködös helyeken ennél hűvösebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden ismét több lesz a napsütés és kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés. A hét közepétől anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, eseménytelen, csendes idő veszi kezdetét. Időközben ismét fokozódik a ködhajlam, de emellett kevés napsütésre is számíthatunk. A gyengén felhős, naposabb tájakon 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, ezzel szemben a tartósan ködös, borult tájakon nem lesz melegebb 4-5 foknál.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár