A front mögött a délutáni óráktól már szárazabb levegő érkezik, így megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. A hétvégére már nyugalomba jut felettünk a hidegfront, ismét anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. Szombaton többnyire a napsütésé lesz a főszerep, majd vasárnaptól a magasban zajló kisebb enyhülés miatt fokozódik a ködhajlam, ekkortól már előfordulhatnak tartósan ködös, ködfelhős tájak. Az éjszakánként nagy területen várható fagy, napközben pedig kevéssel 5 fok fölé melegszik a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még erősen felhős, vagy borult idő várható szórványosan kisebb esővel, záporral, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, fokozatosan elvékonyodik a felhőzet. Az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: napos, száraz idő várható kevés gomolyfelhővel. Az északi szél élénk lehet. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol tartósan ködös időszakok is lehetnek. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet sűrű köd. A kora délutáni hőmérsékletek általában 5-7 fok között alakulnak, de a tartósan ködös helyeken ennél hűvösebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét hétfőn egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, de jelentős változás nem várható, sőt kissé erősödik a nappali felmelegedés, a gyengén felhős, napos tájakon ismét 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A hét további részében is folytatódik a csendes, késő őszi idő, a nappali hőmérsékletek kevéssel az átlagos felett alakulhatnak. A tartósan ködös, borongós tájak is előfordulhatnak majd, ezeken a helyeken 5 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár