Néhány napig még anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik az eseménytelen, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz idő. Több-kevesebb napsütésre mindennap számíthatunk, de közben növekszik a ködhajlam is, így néhány helyen tartósan ködös, rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. A nappali hőmérsékletek továbbra is az átlagos felett alakulnak, a gyengén felhős, napos tájakon még 10 fok fölé melegszik a levegő.

Pénteken kisebb esők, záporok kíséretében egy újabb hidegfront éri el hazánkat amely mögött a hétvégén lehűlés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban az éjszakai órákban képződött köd. A délkeleti szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 10-12 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban már tartósan erősen felhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, a derültebb helyeken gyenge fagy várható. Az éjszakai órákban többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek többnyire 9-11 fok között alakulnak, a tartósan ködös tájakon azonban ennél hűvösebb lesz.

null

Péntek: többnyire felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az északira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. A kora délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégére több fokkal visszaesik a hőmérséklet, megjelennek az éjszakai fagyok és napközben sem lesz melegebb 5-6 foknál. Eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd vasárnaptól, hétfőtől ismét fokozódik a ködhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás