A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a markáns frontok messze vonulnak tőlünk. Többnyire felhős, párás, ködös idő várható, helyenként azonban néhány órás napsütésre is számíthatunk. A hőmérsékletek végig az évszakos átlag felett alakulnak. A gyengén felhős, napos tájakon kifejezetten enyhe idő várható kevéssel 15 fok feletti hőmérsékletekkel, de a tartósan felhős, ködfelhős helyeken sem lesz 10-12 foknál hűvösebb.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet, helyenként azonban tartósan borult időszakok is lehetnek. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. Késő estére 9-11 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: többnyire erősen felhős, helyenként tartósan ködös idő várható, kisebb körzetekben azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol előfordulhat szitálás, csepergő eső. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek általában 14-16 fok között alakulnak.

null

Kedd: napos, erősen felhős és ködfelhős tájak váltakoznak. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 15-17 fok között alakulnak, de a borongós tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb, míg a naposabb helyeken enyhébb idő lehet.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, majd ezt követően valamivel hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, így kisebb lehűlés kezdődik. Továbbra is sok lesz felettünk a felhő, csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár