A következő napokban többnyire anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik a csendes, eseménytelen, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz idő. Napközben a legtöbb helyen több-kevesebb napsütés is várható, néhol azonban tatósabban felhős időszakok is előfordulhatnak. Eleinte marad a délies áramlás felettünk, így folytatódik az október végéhez képest igen enyhe idő. A gyengén felhős, napos tájakon továbbra is 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

Lesznek helyek ahol az éjszakai órákban képződött köd, illetve az ebből kialakult vastagabb rétegfelhőzet tartósan megmarad, ezeken a tájakon jóval gyengébb lesz a nappali felmelegedés. 

Csütörtökön azonban már egy hidegfront csapadékzónája közelíti meg térségünket, ennek hatására napközben fokozatosan megvastagszik a felhőzet és a délutáni órákban egyre többfelé várható eső, zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan erősen felhős időszakok is előfordulhatnak. Néhol kialakulhat kisebb zápor, vagy szitálás. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 18-20 fok között alakulnak, de az erősen felhős tájakon 14-15 fok várható. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban erősen felhős, borongós időszakok is lehetnek. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is előfordulhat. A délutáni órákra 15-18 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékeket a gyengén felhős, napos tájakon mérhetjük. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. Hajnalra 8-10 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hétvégén elhagyja térségünket a hidegfront, ismét csendesebb, szárazabb idő köszönt be. Az átmeneti kisebb lehűlés után ismét melegszik a levegő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, száraz, meleg, időjárás