Néhány napig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok elkerülik térségünket. Az éjszakai pára, illetve ködfoltokat leszámítva száraz idő várható, napközben pedig a legtöbb helyen néhány órás napsütésre is számíthatunk. Déli áramlással egyre enyhébb levegő árasztja el térségünket, így fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, csütörtökön már kevéssel 20 fok fölé melegedhet a levegő. Az éjszakák kezdetben még hidegek lesznek, majd a hét második felében már gyengül a lehűlés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire gyengén fátyolfelhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban tartósan felhős időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek általában 15-17 fok között alakulnak, de az erősen felhős tájakon 12-13 fok várható. Késő 7-9 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg tartósabban a felhőzet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek általában 18-20 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon 14-15 fok várható.

null

Csütörtök: többnyire gyengén felhős, napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 19-22 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: pénteken még folytatódik a kellemes idő, majd a hétvégén már egy hidegfront hatására változékonyabbra fordul időjárásunk.
A front nem hoz komolyabb lehűlést, de 4-5 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás