A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz csendes, száraz idő várható. Több-kevesebb napsütésre mindennap számíthatunk, csapadék szombat estig nem várható. Időközben ismét délire fordul felettünk az áramlás amellyel kissé melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Az éjszakák továbbra is hidegek maradnak, napközben azonban főleg szombaton már 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

Vasárnaptól azonban jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon áramlási rendszerében egyre hűvösebb, nedvesebb levegő érkezik fölénk, így jelentős lehűlés kezdődik és napközben már esőre is számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: változóan felhős, napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: változóan fátyolfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: eleinte még lehet kevés napsütés, majd erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól már eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét szerdáig egy ciklon alakítja időjárásunkat, így borongós, gyakran csapadékos idő várható. A ciklon hátoldalán egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk, ezért további lehűlésre számíthatunk, már-már késő ősziesen hűvös idő várható. A hét második felében kisebb javulás kezdődhet időjárásunkban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár