Egy ciklon előoldalán felerősödik felettünk a déli áramlás, így további felmelegedés várható, többfelé 25 fok fölé, sőt egyes helyeken 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A déli szél azonban egyre erősebb, helyenként viharos lesz, így a ténylegesnél alacsonyabb lehet a hőérzetünk. Az esti, késő esti órákban ugyanakkor nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így jelentősen növekszik a zápor, zivatarhajlam, főleg az éjszaka számíthatunk többfelé csapadékra.

Vasárnapra elhagyja térségünket a zivatarzóna, mögötte pedig napközben már szárazabb, stabilabb levegőfajta érkezik. Egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban még mindig 20 fok felett alakulnak.

A jövő hét elején folytatódik a változékony, az átlagosnál melegebb idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: napközben változóan fátyolfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, majd az esti, késő óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, heves zivatar. A délnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: a reggeli órákban még előfordulhat eső, zápor, zivatar, majd napközben csökken a csapadékhajlam, egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. A délnyugati szél továbbra is erős lehet. A hajnali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. A délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten is folytatódik a változékony, időnként záporos, zivataros idő. Kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, de még mindig melegebb lesz az átlagosnál.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás