Péntektől egy tőlünk nyugatra örvénylő ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk. Dél, délnyugat felől több hullámban egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Eleinte 25 fok köré, majd szombaton már helyenként 30 fok közelébe emelkedik a hőmérésklet. A déli szél azonban egyre erősebb, helyenként viharos lesz, így a ténylegesnél kissé hűvösebbet érezhetünk majd.

Szombat délutántól, estétől nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ennek hatására jelentősen növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A vasárnap reggeli órákra elhagyja térségünket a zivatarzóna, mögötte pedig már szárazabb, frissebb levegő érkezik. Napközben felszakadozik a felhőzet, egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is kellemes idő várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat futó zápor, esetleg gyenge zivatar. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 21-24 fok között alakulnak. A késő esti órákra 16-18 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: eleinte még számíthatunk több-kevesebb szűrt napsütésre, majd a délutáni, késő délutáni óráktól vastagabb felhők érkeznek fölénk és egyre többfelé valószínű zápor, heves zivatar. A délnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: a hajnali, reggeli órákban még előfordulhat zápor, zivatar, majd napközben felszakadozik a felhőzet, hosszabb napos időszakok is lehetnek. A délnyugati szél erős lesz. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten is folytatódik a változékony, az átlagosnál melegebb idő. Csapadékra főleg hétfőn, illetve szerdán számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár