Péntektől azonban újabb változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon előoldalán délire fordul az áramlás amellyel már egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Sok napsütésre továbbra sem számíthatunk, sőt néhol zápor, zivatar is előfordulhat, de erősödik a nappali felmelegedés, a déli tájakon már 25 fok közelébe emelkedik a hőmérésklet.

Szombaton tetőzik az októberi "hőhullám", egyes helyeken már 30 fok közelébe melegedhet a levegő. A délnyugati szél azonban egyre erősebb, helyenként viharos lesz, ráadásul a délutáni, esti óráktól jelentősen növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid napos időszakok lehetnek. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 16-19 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon mérhetjük. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Helyenként előfordulhat futó zápor, esetleg zivatar. A délnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 21-24 fok között alakulnak.

null

Szombat: eleinte még lehet több-kevesebb napsütés, majd a késő délutáni óráktól már több lesz felettünk a felhő és egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. A délnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is kellemes hőmérsékletű idő várható. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, a jövő hét közepéig szinte bármelyik nap előfordulhat zápor, zivatar.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár