Néhány napig még marad az északnyugati áramlás felettünk amellyel váltakozó nedvességtartalmú, átlagos hőmérsékletű levegő érkezik fölénk. A napsütés mellett erősen felhős időszakok is lesznek, de Somogyban számottevő csapadék nem várható, legfeljebb futó zápor fordulhat elő.

Péntektől egy ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk. Délire fordul felettünk a légmozgás amellyel melegebb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, így tartós napsütésre továbbra sem számíthatunk, sőt szórványosan záporok, zivatarok is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban kevés napsütés is lehet. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A délutáni órákra 21-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombaton további jelentős felmelegedés várható, egyre többfelé 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Tartós napsütés azonban nem várható, sőt a délutáni, esti órákban jelentősen növekszik a zápor, zivatarhajlam. Vasárnaptól mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is kellemesen enyhe idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár