Egyelőre folytatódik a déli áramlás felettünk, így ma még marad a késő nyárias idő, a nappali hőmérsékletek 25 fok felett alakulnak. 

Holnaptól azonban már egy ciklon hatása alá kerülünk, így egyre változékonyabbra fordul az idő. Napközben nedves levegő érkezik fölénk, ennek hatására megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Jelentős lehűlés még nem várható, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. 

Szombattól azonban a ciklon hátoldalán megérkezik a hűvös levegő is, így erős lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már több fokkal 20 fok alatt alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: napközben fokozatosan megvastagszik a felhőzet és a délutáni óráktól már egyre többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek még 23-25 fok között alakulnak. 

szombat.jpg

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb az esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákra várhatóan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: vasárnap és a jövő hét elején is folytatódik a változékony, hűvös, időnként csapadékos idő. Kisebb javulás a hét közepétől valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, szél, csapadék, időjárás