A tartósan napos, meleg időt okozó stabil anticiklon gyengül felettünk, ennek hatására a változást okozó frontok is elérik térségünket. Csütörtökön a nap nagy részében még folytatódik az átlagosnál melegebb idő, a legmagasabb hőmérsékletek 30 fok közelében alakulnak. A front hatására kissé labilizálódik a légkör, de zápor, zivatar csak elszórtan fordulhat elő.

Péntekre megérkezik fölénk a hűvösebb levegő, a nappali hőmérsékletek már csak 20-22 fok között alakulnak. Napközben már stabilabb, szárazabb levegő áramlik fölénk, így megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

Szombat hajnalra erősen lehűl a levegő, napközben azonban a péntekihez képest már erősödik a felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: eleinte még lehet több-kevesebb napsütés, majd megnövekszik a felhőzet és a késő délutáni, esti óráktól elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Az északira forduló szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északi szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti szél megélénkül. Hajnalra 6-10 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől további felmelegedés várható, visszatér a nyárias idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár