Egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok jó néhány napig elkerülik hazánk területét. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb csütörtökön növekedhet meg átmenetileg a felhőzet.

Az éjszakák továbbra is frissek lesznek, a nappali felmelegedés azonban fokozatosan tovább erősödik, az időszak végén szombaton már 30 fok körüli csúcs hőmérsékletek is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire napos idő várható, átmenetileg azonban megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeletire forduló szél megélénkülhet. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak.

Szombat: folytatódik a nagyrészt napos idő, csak néhol növekedhet meg kissé a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét közepéig folytatódik a nyáriasan meleg idő, legfeljebb átmenetileg csökkenhet néhány fokkal a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, hőség, hűvös, vihar, hideg, kánikula, szél, nyár, front, csapadék, időjárás