Egy közelgő hidegfront előterében ma még felerősödik felettünk a déli áramlás amellyel igen meleg légtömeg érkezik fölénk. A napsütés mellett ugyan már megjelenhetnek a fátyolfelhők, ennek ellenére azonban kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőn kezdetben még előfordulhatnak gyengén felhős, napos tájak, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható eső, zápor, zivatar. Megérkezik a hűvösebb levegő első hulláma, a hőmérsékletek már csak 25 fok körül alakulnak.

Kedden is folytatódik a változékony, szeles idő és közben tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a napsütés mellett megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, de csapadék nem várható. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 34-36 fok között alakulnak. Késő estére 26-28 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak napos időszak, majd a délutáni órákban erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható eső, zápor, zivatar. A szél északnyugatira fordul és megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Kedd: a reggeli, délelőtti órákban még többfelé lehet eső, zápor, majd délutánra csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől megnyugszik felettünk a hidegfront, ismét naposabbra, szárazabbra fordul az idő. Fokozatos felmelegedés kezdődik, péntektől már késő nyáriasan meleg idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pára, lehűlés, fülledt, változékony, felhő, hőség, nyár, eső, kánikula, szél, csapadék, zápor, vihar, időjárás