Egy ciklon előoldalán déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így a hétvégén tovább melegszik az idő, beköszönt a hőség. Nagy területen emelkedik a hőmérséklet 35 fok közelébe, de kisebb körzetekben, elsősorban a déli határvidéken 35 fok feletti maximumok is előfordulhatnak. Száraz levegő alakítja időjárásunkat, legfeljebb vasárnap késő estétől alakulhat ki néhol zápor, vagy zivatar.

Hétfőn azonban jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, ennek hatására már erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Jelentős lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletem már csak 25 fok körül alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: napközben folytatódik a nagyrészt napos idő, jelentősebb felhőzet növekedés majd az esti óráktól valószínű. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 33-36 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: eleinte még előfordulhat több-kevesebb napsütés, majd erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden változékony, ősziesen hűvös idő várható, 20 fok körüli nappali hőmérsékletekkel. A hét közepétől megnyugszik az idő, ismét több lesz a napsütés. Az éjszakák jóval hűvösebbek lesznek, napközben azonban ismét 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár