Egy ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás, így megkezdődik az újabb felmelegedés, a hőmérsékletek azonban pénteken még várhatóan nem lépik át a 30 fokot. 

Holnaptól aztán megérkezik fölénk az afrikai eredetű meleg levegő, így további erős felmelegedés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már 35 fok körül alakulnak. Továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb vékony fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. 

Vasárnap is marad a hőség, de ekkor már egy közelgő markáns hidegfront hatására labilizálódik felettünk a légkör, így több lesz a gomolyfelhő és a késő délutáni, esti órákban már néhol zápor, zivatar is előfordulhat. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: folytatódik a nagyrészt napos idő, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: napközben még folytatódik a változóan fátyolfelhős, többnyire napos idő, majd a délutáni, esti órákban már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 32-35 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: hétfőn és kedden egy markáns hidegfront alakítja időjárásunkat, így változékony, szeles, gyakran csapadékos időre számíthatunk. Jelentős lehűlés kezdődik, kedden már nem lesz melegebb 20 foknál. A hét közepétől kissé javul az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, száraz, kánikula, hétvége, időjárás