Az átvonult hidegfront mögött péntektől újabb változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon előoldali áramlásában dél felől afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érik el hazánkat. Holnaptól újabb erős felmelegedés kezdődik, a hétvégén már országos hőségre, 35 fok körüli nappali hőmérsékletekre számíthatunk. Az időszak nagy részében folytatódik a napos, száraz idő, legfeljebb fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen.

Vasárnap délutántól, estétől azonban egy közelgő markáns hidegfront előjeleként már növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a változóan fátyolfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, csapadék nem lesz. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. A késő esti órákra 21-23 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: többnyire napos idő várható, néhol azonban kissé megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak.

null

Szombat: folytatódik a többnyire napos, száraz idő, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnap még folytatódik a kánikula, de már labilissá válik felettünk a légkör, a késő délutáni, esti óráktól növekszik a zápor, zivatarhajlam. Hétfőre virradóra esők és heves zivatarok kíséretében egy markáns hidegfront éri el térségünket. A front egész nap felettünk lehet, így borongós, csapadékos időre valószínű. Erős lehűlés várható, napközben már nem lesz melegebb 18-20 foknál. Keddre elhagyja megyénket a hidegfront, így csökken a csapadékhajlam és kissé erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás