A közelgő hidegfront előterében ma még száraz, meleg léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik az igazi strandidő, sőt kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a déli, délnyugati tájakon már 35 fok közeli csúcs hőmérsékletek is előfordulhatnak. 

Vasárnap már eléri térségünket a front, ennek hatására labilissá válik a légkör, ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam. Több-kevesebb napsütésre ugyan továbbra is számíthatunk, a nappali hőmérsékletek azonban már 30 fok alatt alakulnak. Változékony időnk lesz hétfőn is, szórványosan várható újabb zápor, zivatar és kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében :

szombat (1).jpg

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb az esti óráktól növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, heves zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett erősen gomolyfelhős időszakok is előfordulnak és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén újabb felmelegedés kezdődik, visszatér az igazi nyári idő. A hajnalok már frissek lesznek, napközben azonban 30 fok közelébe melegedhet a levegő. Újabb hidegfront augusztus 30. körül érkezhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szombat, száraz, kánikula, meleg, időjárás